Avsnitt 1 - om att skriva för tonåringar

Avsnitt 1 - Samtal om litteratur med Christina Lindström

Vad är viktigt att tänka på när man skriver böcker för unga läsare? Hur väcker man ungdomars engagemang för skönlitteratur? Författaren och svenskläraren Christina Lindström berättar om sitt skrivande och hur hon arbetar med litteratur med sina elever.

Boktips från Christina Lindström till din undervisning

Kallocain

Kallocain av Karin Boye
Den här klassikern utspelar sig i ett stängt och ständigt bevakat samhälle där individen bara är ett kugghjul och enbart har ett värde som lojal medsoldat. Samtidigt handlar den om kärlek och en förbjuden längtan efter frihet. Det går lätt att dra paralleller till både historiska och samtida samhällen och idéer.

När hundarna kommer

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer
Här finns så mycket att diskutera: Finns ondska? Vad driver en människa att begå onda handlingar?  Hur ska en bra förälder egentligen vara? Vad händer med en människa som har känt sig osedd och som plötsligt får bekräftelse av någon?  Det här är en andlöst spännande skildring av ett fasansfullt brott och av förälskelse. Även läsovana gymnasieelever klarar sig lätt igenom boken med lite vägledning.

Efter Alaska

Efter Alaska av John Green
Det finns en hel del att diskutera i den här ljuvliga, roliga, sorgliga ungdomsboken, inte minst det faktum att boken har censurerats i många amerikanska skoldistrikt eftersom de unga huvudpersonerna röker, dricker och har orena tankar.  De färgstarka karaktärernas personligheter kan också analyseras. Men framför allt är det här ren och skär läsglädje. Hela första delen av boken genomsyras av en sexuell spänning som får den mest inbitne bokhatare att febrigt sträckläsa.

Klicka här för att ladda ner boktipsen i pdf-format

I Känn på litteraturen 4 (utkommer 2018-01-15) så kommer det att finnas en vägledning till romanen Jack som Christina Lindström skrivit.

Läs mer

Kontakta oss

Order och beställning
08-587 642 10
kundtjanst@sanomautbildning.se 

Nyhet! Känn på litteraturen 4

Nu finns Känn på litteraturen 4 i lager. Boken innehåller vägledningar till tio romaner för unga vuxna.

Läs mer

Film om nya Svenska impulser 1

Här presenterar författarna Carl-Johan Markstedt och Sven Eriksson nyheterna i nya upplagan av Svenska impulser 1.

Klicka här för att se film

Redaktionen tipsar

Läs intervjun med Tiia Ojala - En vinnande känsla för språk.

Klicka här för att läsa!