Gymnasiereformen Gy25 – Nya ämnesbetyg i gymnasiet
Från höstterminen 2025 gäller Gy25 för gymnasiet, anpassade gymnasieskolan och delar av Komvux. Här har vi samlat viktig information om hur det påverkar dig och hur vi anpassar våra läromedel efter den nya reformen.
Se alla våra Gy25-titlar
Frågor och svar om Gy25
Vad innebär den nya gymnasiereformen, Gy25?
1 juli 2025 införs nya ämnesplaner för gymnasiet. Den största skillnaden med de nya ämnesplanerna är att ämnesbetyg införs. Ämnesbetygsreformen innebär att eleverna får ämnesbetyg i gymnasiet i stället för kursbetyg och de nya ämnesplanerna anpassas efter det.
Gy25 innebär att:
- Alla ämnesplaner utformas som sammanhållna ämnen med olika nivåer istället för nuvarande kurser. Ett ämne kan bestå av en eller flera nivåer.
- Ämnen, examensmål, programmål och programstrukturer anpassas för att möta behoven i framtidens studier och arbetsliv.
Varför införs ämnesbetyg i gymnasiet?
Syftet med ämnesbetyg är enligt Skolverket att eleven ska få längre tid att kunna fördjupa sig i ett ämne innan det slutliga betyget sätts. Det kommer även att underlätta för läraren då det blir lättare att bedriva undervisning långsiktigt och utifrån en helhetssyn.
De nya ämnesbetygen ska bättre kunna återspegla vad eleven har för kunskaper i slutet av sina studier i ämnet.
Ambitionen med att införa ämnesbetyg är bland annat att:
-
Skapa bättre möjligheter för elever att fördjupa sitt lärande över tid, där deras betyg återspeglar deras kunskaper i ämnet som helhet snarare än enstaka prestationer.
-
Sätta större fokus på själva undervisningen och på att stödja elevernas utveckling på andra sätt än genom bedömning av prov och uppgifter.
-
Öka elevernas motivation genom att ge dem utrymme att utvecklas och förbättra sina kunskaper. Tidiga motgångar kommer därmed att ha mindre påverkan på deras slutbetyg, vilket ämnar att minska pressen och ger mer tid för lärande och utveckling.
Fördelar med Gy25:
Elever: För elever innebär reformen ett ökat fokus på kunskapsprogression snarare än enskilda kursmoment, vilket kan ge en djupare förståelse för ämnet över tid. Detta minskar pressen att prestera perfekt i varje kurs och gör att tidigare betyg inom ett ämne ersätts av det högre betyget på en senare nivå. Därmed premieras långsiktigt lärande och progression.
Lärare: Läraren får större möjligheter att bedriva en undervisning som är mer långsiktig och präglad av ett helhetsperspektiv.
Vilka elever påverkas av Gy25?
De nya ämnesplanerna för gymnasiet gäller från 1 juli 2025 och elever som börjar studera efter det kommer att följa de nya ämnesplanerna. Elever som redan hunnit börja sin gymnasieutbildning läser klart enligt de nuvarande ämnesplanerna och får kursbetyg.
Övergångsperiod fram till 2030
Under en övergångsperiod fram till 30 juni 2030 finns möjlighet för elever att avsluta påbörjade kurser och få kursbetyg.
Vilka ämnen påverkas av Gy25?
I och med nya gymnasiereformen uppdateras innehållet i alla ämnen och det kommer också att införas helt nya ämnen.
Hos Skolverket kan du läsa mer om vilka nya ämnen som kommer med Gy25.
Kan jag använda mina gamla läromedel efter ämnesbetygsreformen?
Läromedlen kommer att revideras för att passa de nya ämnesplanerna. Arbetet med revideringar och nyutgivning av läromedel är just nu i full gång. I vissa fall kommer förändringarna att innebära sparsamma revideringar medan vi i andra fall väljer att skapa helt nya upplagor eller nya läromedel.
Här kan du se vår utgivningslista för läromedel enligt Gy25.
Vad är ämnesbetyg?
I och med Gy25-reformen införs ämnesbetyg i svenska gymnasieskolan. Till skillnad från det tidigare systemet med kursbetyg, där elever fick betyg för varje enskild kurs de genomgick, sätts betyget för hela ämnet istället. Detta innebär att eleverna får betyg baserat på hela ämnets innehåll efter att ha genomgått en eller flera nivåer av undervisning.
Vad innebär de nya examensmålen och programmålen?
De nya examensmålen gäller för gymnasieskolan och programmålen för anpassade gymnasieskolan. Programmens huvudkärna kommer kvarstå efter Gy25, utan revideringen handlar mer om justeringar och uppdateringar. Hos Skolverket kan du läsa vidare om vad som gäller för de nya examensmålen och programmålen.
Hur kommer meritpoäng räknas med Gy25?
Det planeras i nuläget inte några förändringar gällande meritpoäng i och med Gy25.
Fråga ett proffs
Våra kundansvariga kan våra läromedel utan och innan och kan guida dig på telefon eller besöka din skola. Kontakta våra kundansvariga för att få rådgivning om läromedel i skolan.
Vårt nyhetsbrev
I vårt nyhetsbrev får du tips, erbjudanden och nyheter utifrån dina intresseområden direkt i din mejlkorg.