Svenskpodden Klassiker
Uppföljaren till Svenskpodden – Svenskpodden klassiker! Den här gången riktar Carl-Johan Markstedt in sig på eleverna.
I tio avsnitt intervjuar han forskare och andra experter som på ett lättbegripligt och intresseväckande sätt berättar om författare, genrer och litterära teman – från antiken fram till våra dagar.
Till varje avsnitt delar vi med oss av förslag på uppgifter för eleverna att göra. Uppgifterna laddar du ner vi respektive avsnitt.
Svenskpodden Klassiker
-
Vad är en klassiker?
I det här avsnittet av Svenskpodden klassiker intervjuas Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Han förklarar vad som kännetecknar en klassiker och varför det är viktigt att klassikerna berör sina läsare.
- Vad är en klassiker?
-
Dystopier som varnar och väcker debatt
I det här avsnittet av Svenskpodden klassiker intervjuas författaren Jerker Virdborg. Han berättar vad som kännetecknar en dystopi och beskriver de kopplingar som finns mellan den dystopiska litteraturen och samhällsutvecklingen.
- Dystopier som varnar och väcker debatt
-
Arbetarlitteraturen då och nu
I det här avsnittet av Svenskpodden klassiker intervjuas Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap vid Malmö universitet. Han förklarar vad som kännetecknar arbetarlitteraturen och hur arbetarlitteraturen har utvecklats från 1930-talet fram till våra dagar.
- Arbetarlitteraturen då och nu
-
Modernismen och litteraturens förnyelse
I det här avsnittet av Svenskpodden klassiker intervjuas Anna Cavallin, litteraturvetare vid Stockholms universitet. I podden sammanfattar hon modernismen genom att välja ut tre ord som hon diskuterar i relation till litteraturen under epoken.
- Modernismen och litteraturens förnyelse
-
Det moderna genombrottet
I det här avsnittet av Svenskpodden klassiker intervjuas litteraturvetaren Anna Cavallin. Hon berättar om det moderna genombrottet i Norden.
- Det moderna genombrottet
-
Romantikens litteratur: Stagnelius och Nyberg
I det här avsnittet av Svenskpodden klassiker intervjuas Gunilla Hermansson, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon ger exempel på vad som kännetecknar romantikens litteratur och förklarar vilken betydelse poesin hade under epoken.
- Romantikens litteratur
-
Carl Michael Bellman och hans tid
I det här avsnittet av Svenskpodden klassiker intervjuas Jennie Nell, universitetslektor vid Stockholms universitet. Hon berättar om Carl Michael Bellmans liv och författarskap, och ger en levande beskrivning av 1700-talets Stockholm där Bellman levde och verkade.
- Carl Michael Bellman och hans tid
-
William Shakespeare
I avsnittet om William Shakespeare intervjuas Roland Heiel, ordförande för Shakespearesällskapet. Han berättar om William Shakespeares liv och författarskap, och beskriver hur det såg ut – och luktade! – på en engelsk renässansteater.
- William Shakespeare
-
Sapfo och lyriken
I avsnittet Sapfo och lyriken intervjuas Anna Blennow, forskare i latin vid Göteborgs universitet. Hon berättar om Sapfos liv, samtid och författarskap.
- Sapfo och lyriken
-
Den poetiska Eddan
I avsnittet om Den poetiska Eddan intervjuas Tommy Kuusela, forskare vid Institutet för språk och folkminnen. Han förklarar vad vi känner till om bakgrunden till Den poetiska Eddan – Nordens äldsta diktsamling – och vad dikterna säger om det samhälle och den tid då de skapades.
- Den poetiska Eddan