Avsnitt 6 - Informationssökning och källkritik i svenskämnet
”Desto mer en elev kan i ett ämne, får eleven lättare att skaffa sig ett källkritiskt förhållningssätt till det den läser och tar till sig.”
Genom undervisningen i svenska ska eleverna få kunskaper om hur man söker och kritiskt granskar information från olika källor. Men hur gör man i praktiken? Katarina bl.a. ger konkreta exempel på uppgifter för svenskämnet, som till exempel:
- Hur kan ni arbeta med er egen skolas webbplats – fakta granska, vem har citats om skolan, är bilder som visas på hemsidan ens från skolan?
- Vet dina elever om att de kan redigera Wikipedia? - hur ska du och dina elever förhålla er till den sighten som källa och hur arbetar Katarina med Wikipedia i sin undervisning?
Få förklaringar och fler exempel berättade av Katarina i podden.
Svenskpodden - Avsnitt 6
Samtal med Katarina Fast Ehrlén – en av författarna till läromedlet Det är bara att googla! – om informationssökning och källkritik.
Lektionstips från Katarina
• För dig som arbetar med högstadie- och gymnasieelever tipsar vi om ett utdrag ur Det är bara att googla! - Hitta nyckelord och gör dem till trampoliner i din sökprocess.
• För mellanstadieelever hittar du följande tips ur ZickZack Sökrummet - Vem är mest trovärdig? och Hur mycket tror du på det här?
Klicka här för att ladda ner lektionstipset ur ZickZack i pdf-format (PDF-dokument, 138 kB)
Vårt nyhetsbrev
I vårt nyhetsbrev får du tips, erbjudanden och nyheter utifrån dina intresseområden direkt i din mejlkorg.