Milli matematik väcker matteglädje med hjälp av inflätat lärande och Lärarstöd+

Vi träffade Anita Ristamäki, en av författarna till Milli matematik. I intervjun berättar hon om sin bakgrund, vad hon anser är det bästa med läromedlet och varför hon tror att det kommer bli en lika stor succé i Sverige som det blivit i Finland.

Hej Anita, kan du berätta lite kort om din bakgrund?

- Jag har alltid älskat matte och är en riktig “mattenörd” kan man säga. Jag har lätt för det och har även lätt att förklara för andra. När jag skulle välja utbildning var det självklart för mig att bli just mattelärare. Så det blev raka spåret från lärarhögskolan till att börja jobba. Nu har jag jobbat som lärare i 25 år ungefär. Jag har jobbat mest med gymnasiematte, men eftersom jag även jobbat med introduktionsprogram har jag mött matematiken på alla nivåer.

Hur blev du läromedelsförfattare?

- Jag har alltid tyckt att det har verkat roligt att få göra ett eget läromedel. Så den drömmen har jag nog haft från dag ett. En dag fick vi besök från ett förlag på skolan jag undervisade på. De undrade om jag ville dela med mig av mina synpunkter på ett läromedel vi arbetade med och jag hade en del input. Förlaget tyckte att jag hade så pass bra input så de frågade mig om vi inte skulle ta ett möte så jag kunde berätta mer.

- Eftersom jag tycker om den kreativa delen i att skapa eget material så skrev jag ett provkapitel som jag skickade in till förlaget och det kom med i ett projekt med revidering av ett befintligt läromedel. Senare fick jag även möjligheten att skriva mitt eget läromedel med det förlaget.

- En dag kontaktade Sanoma mig och sa att det fanns ett projekt som de gärna ville ha med mig i, det var Milli matematik och på den vägen gick det, så nu sitter vi här idag.

Hur skiljer sig din roll som författare av Milli matematik från dina övriga projekt eller erfarenheter?

- Även om jag har reviderat läromedel tidigare var detta första gången jag gjorde det med ett läromedel som fanns på ett annat språk. Jag fick även här skriva helt nytt innehåll och det tyckte jag var väldigt kul.

Begreppet "inflätat lärande" är centralt i Milli matematik. Hur skulle du förklara det för någon som inte är bekant med konceptet?

- Enkelt förklarat kan man säga att innehållet från tidigare kapitel återkommer om och om igen i hela boken. Ofta jobbar man i ett moment och sen hoppar man vidare till nästa som inte har något att göra med det tidigare. Med inflätat lärande repeteras innehållet kontinuerligt och i och med det befäster eleverna sina kunskaper, så att man inte bara lär sig något för stunden och sen glömmer bort. Innehållet är inflätat genom hela boken helt enkelt.

- Till exempel är detta väldigt bra när det är dags för nationella proven, då har eleverna jobbat med det mesta genomgående och behöver inte gå tillbaka till sådant de lärt sig för länge sen och lära om på nytt. Eftersom momenten återkommer i varje kapitel med inflätat lärande ligger det alltid färskt i minnet.

Milli matematik Lärarstöd+Lärarstöd+ är ett uppskattat digitalt undervisningsverktyg. Hur kan det stötta lärare i deras arbete med Milli matematik och vilka fördelar ser du med att använda det?

- Det kan hjälpa läraren jättemycket för här finns i princip allt. Jag brukar säga att det är som ett smörgåsbord för läraren med massor av valmöjligheter. Dels så har vi ju lärarguiden som finns inbyggd i Milli matematik Lärarstöd+ så att de specifika sidorna finns kopplade till varje avsnitt, det är jättesmidigt. Det finns även pedagogiska animationer som läraren kan använda i antingen sina genomgångar eller som repetition. Så läraren kan välja mellan att gå igenom någonting själv eller plocka fram en animation som stöd.

- De digitala verktygen är helt underbara att använda. Läraren kan visualisera saker som t.ex. en siffra och sen dra dit små kulor för att visa upp mängden eller ta fram en färdig klocka för att visa hur klockslagen ser ut.

- En annan bra sak är att bokens berättelse till varje avsnitt finns inläst där. Så läraren kan välja att själv läsa upp eller spela upp berättelserna som ljudfil. Uppgifterna blir mycket mer interaktiva och på så sätt mer lustfyllda för eleverna. Men det är bara några exempel, det finns så otroligt många hjälpmedel i Lärarstöd+ om man använder det fullt ut.

Du har erfarenhet av hur Milli matematik har tagits emot i Finland. Vilka lärdomar kan vi dra från den finska skolans syn på matematikundervisning?

- Jag har hört att det blev en succé direkt och att en väldigt stor del av lärarna i Finland använder sig av Milli. Jag tror att mycket ligger i det här med Lärarstöd+, det enorma smörgåsbordet av möjligheter jag nämnde tidigare. Det blir ju så himla lätt att anpassa Milli till sin undervisning.

- En annan bidragande faktor tror jag är att elevboken finns i två varianter. Att man har den vanliga elevboken och även elevbok X. Alltså en extra stödjande elevbok, som gör att det blir lättare för läraren att anpassa för de elever som behöver lite mer stöttande uppgifter och de elever som behöver lite mer utmanande uppgifter.

- Även om mycket hänger på att läraren ska initiera aktiviteter, visa och gå igenom saker så är samtidigt eleverna med hela tiden. De deltar genom att göra aktiviteterna, de får till exempel spela olika mattespel både i de digitala verktygen och i boken. Arbetssättet är mycket elevaktivt, så jag tror att det är en stor del av det som har gjort att Milli har mottagits så himla väl där. Till sist tror jag att lärarna har insett vilken stor hjälp de får av lärarguiden, som är ganska omfattande och innehåller tips och idéer till en varierad undervisning.

- Vi är mycket hoppfulla om att även de svenska lärarna får lika stor nytta av Milli matematik.

Vad är responsen hittills från lärare och elever som använt läromedlet i Sverige?

- Ja, det här är ju ganska nytt fortfarande så vi har inte hunnit få så mycket feedback än. Men däremot så hade vi Milli matematik-event i Stockholm, Malmö och Göteborg samt Mattebiennalen där vi fick chans att presentera Milli. Då fick både lärare och specialpedagoger upptäcka Milli matematik och det märktes att de var väldigt nyfikna. När vi beskrev hur tanken var att det skulle användas så såg de ju att det här öppnar upp nya möjligheter. De tyckte även att illustrationerna och formgivningen skulle kännas inspirerande för eleverna.

- Jag ser med spänning fram emot att få mer feedback från lärare och elever när det gått lite mer tid.

Om du skulle ge ett råd till lärare som vill testa inflätat lärande i sina klassrum, vad skulle det vara?

- Bara först och främst: våga prova! Börja direkt för det kommer verkligen att gynna eleverna otroligt mycket och underlätta för lärarna själva också. Och sen att bara låta det vara en naturlig del i undervisningen. Man behöver inte göra en jättestor grej av det, utan det får bara ingå att man väver in olika moment i lärandet. Det går ju även om man använder något annat läromedel. Nyttan för både elever och lärare är ju så pass stor att det är värt det.

- Våga börja någonstans och börja smått. Det kanske blir lite mer i någon lektion och mindre i någon annan lektion. Det viktigaste är att man vänjer eleverna vid att undervisningen innehåller repetition av tidigare genomgångna moment och sen kommer det bli ett självspelande piano.

Läs mer om Milli matematik