Du har ansvar för dina tankar och känslor – några lifehacks för dig som ska jobba hemma med din partner
I dagarna är det många av oss som jobbar hemifrån, kanske samtidigt som en partner och resten av familjen. Då passar vi på att lyfta valda delar ur ”De sociala superkrafterna. Verktyg för bra relationer.” av Leif E. Andersson, som kommer ut som e-bok idag.
I boken får du lära dig hur du kan bemöta och bekräfta andra, och göra samvaron med såväl dina vänner och kolleger som din partner mycket bättre. Vad kunde passa bättre, med andra ord? Varsågod, här följer några lifehack!
Du uppfattar världen på ditt unika sätt. Vet du hur andra uppfattar världen? Kan du läsa tankar eller känner du någon som kan det? Nej, du kan troligen inte läsa tankar och du har antagligen inte träffat någon som verkligen kan det, även om det finns magiker som får oss att tro att de har den förmågan.
Känner du någon som förväntar sig att du ska kunna läsa tankar?
Många förväntar sig att deras partner eller chef ska vara tankeläsare. En bra chef ska känna på sig hur mycket andra har att göra även om de inte tydligt har sagt det. En bra partner ska förstå när du tycker att det är dags att ta ut soporna. När din partner säger att ”på snabbmatsstället där framme brukar de ha gott kaffe” så ska du fatta att du ska svänga av så att ni kan ta en kopp. Du ska kunna läsa tankar.
-
Säg det eller glöm det
Antingen upplyser du andra om hur du ser på deras beteenden eller så släpper du det. Det är svårt att glömma saker helt. Att glömma handlar egentligen om relationen er emellan. Om du inte berättar vad du tycker om en persons agerande får du inte låta det påverka er relation framöver. Om du stör dig på att Åsa ofta missar deadlines får du inte bara sluta att be henne om hjälp. Du behöver först berätta att du stör dig på hennes förseningar så att hon får en chans att förklara sig och ändra sitt beteende.
-
Spela ovetande
Du kan försöka lära andra genom att berätta om principen ”säg det eller glöm det”, eller så kan du föregå med gott exempel. Du kan också agera så att andra måste bli tydligare. I vissa situationer tjänar du på att spela ovetande. Med det menar jag att du hellre ska låtsas att du inte fattar vad någon säger när du tror att du gör det, än att låtsas att du fattar när du kanske inte gör det. Visa att du inte kan läsa tankar. Har det inte sagts direkt till dig så känner du inte till det.
-
Det finns inga vuxna människor
Det är ett vanligt misstag att tro att man har med vuxna människor att göra. Fundera på vad du egentligen menar med vuxen. Jag tror att du menar någon som fungerar på samma sätt som du. En unik individ som har samma erfarenheter, kunskaper och syn på världen som du.
Jag menar inget nedvärderande när jag säger att det inte finns några vuxna människor, jag ser inte mig själv som en sådan heller. När vi använder uttrycket vuxna människor så utgår vi ofta från det som är självklart för oss själva.
-
Ditt ansvar – ”måsten”
Känner du att det finns saker som du måste i livet? ”Måsten” som att handla, laga mat, städa, tvätta, betala skatt och så vidare.
Det finns bara två saker som du måste i livet: dö och välja. Det där med döden löser sig oavsett vad du gör, så det behöver du inte bry dig om. Det ”måste” som man behöver ta ställning till om man umgås med människor är valet. Du måste välja. Du kommer inte undan valet genom att inte välja, genom att låta andra eller omständigheterna välja åt dig. Att inte välja är också ett val.
Att du alltid har ett val är en grundläggande tes i boken. Det är en viktig aspekt kring det lärande som boken förhoppningsvis bidrar till.
Ur: De sociala superkrafterna. Verktyg för bra relationer av Leif E. Andersson
E-boken går att hitta på Bokus och Adlbris