Gy25 för Vård- och omsorgsprogrammet

Som förläggare på Sanoma har Sophie Roivas djup insyn i de nya ämnesplanerna för Vård- och omsorgsprogrammet som träder i kraft 2025. Vi fick möjlighet att prata med henne om de förändringar som väntar.

Vilka är de största förändringarna med de nya ämnesplanerna?

- De nya ämnesplanerna har överraskat många, särskilt eftersom vårdämnena redan har genomgått en reform så sent som 2021. En av de största förändringarna är att ämnen med flera nivåer nu ses som en helhet snarare än isolerade delar. Tanken är att eleverna ska få en fördjupning successivt i de centrala innehåll som är viktigast inom ämnet. Dessutom har det centrala innehållet struktureras om så att delar som förut låg i ettan nu ligger i tvåan och vice versa. En del ämnen har dessutom fått reviderat centralt innehåll antingen med tillägg eller genom att innehåll har tagits bort.

Finns det några utmaningar med de nya planerna?

- Ja, några ämnen, som till exempel Hälso- och sjukvård, har fått stora förändringar som många lärare känner är utmanande. Till exempel har vanliga sjukdomar som diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, stroke, cancer, KOL och magtarmkanalens sjukdomar delats upp mellan nivå 1 och 2. Detta kan leda till att elever som inte läser nivå 1 inte får information om våra vanligast förekommande sjukdomar, samt till att eleverna inte får någon fördjupning i sjukdomarna. Här spelar läromedlet en viktig roll i att fylla de luckor som kan uppstå och säkerställa att eleverna har med sig det de verkligen behöver kunna.

Förutom att anpassa läromedel för Gy25 hur har Sanoma arbetat för att möta andra behov hos lärare?

- Vi har lyssnat på vårdlärare och deras utmaningar och försökt anpassa våra läromedel därefter. En stor utmaning är tidsbristen och de heterogena elevgrupperna. För att underlätta och tillgängliggöra undervisningen för så många som möjligt har vi delat in varje kapitel i två delar: "Det här måste du kunna" och "Vill du veta mer?". Det ger både lärare och elever en tydlig struktur och hjälper dem att prioritera utan att kompromissa med kvaliteten. Vi vet att våra läromedel är omfattande och i stället för att förenkla och plocka bort har vi helt enkelt valt att behålla allt innehåll men dela upp det. Elever och lärare kan se vad som är viktigast i kursen och prioritera det, men den elev eller lärare som vill och hinner kan fortfarande fördjupa sig. Vi har också arbetat mycket med att göra språket mer tillgängligt, vilket gynnar alla elever.

Vilken roll spelar läromedlen framöver?

- Läromedlen kommer att vara avgörande för att skapa struktur och ge stöd till både lärare och elever. När ämnen blir mer komplexa, eller när undervisningen behöver anpassas, blir det viktigt att kunna lita på att det material vi erbjuder håller hög kvalitet och är anpassat för den bredd av elever som finns idag.

Kan du berätta lite mer om vård, språk och vårdspråk?

- Inom vårdutbildningen finns många elever som har svenska som andraspråk och elever som har olika NPF-diagnoser. Även kombinationsutbildningar där elever läsa sfi eller SVA i kombination med vård har ökat. Det här tillsammans med att vårdämnena är begreppstunga gör att vi på Sanoma tror att det är viktigt att arbeta med språket i klassrummet. Vi har tagit fram ett helt unikt läromedel, Lönnstigen, som kombinerar just vård, begrepp och språk. Jag tror även på att använda olika verktyg, som till exempel ordlistor och rollspel kan göra undervisningen mer tillgänglig och engagerande för alla elever, oavsett vilket modersmål de har.

Avslutningsvis, vad hoppas Sanoma kunna bidra med under Gy25?

- Vi hoppas kunna göra den här övergången till de nya ämnesplanerna så smidig som möjligt för både lärare och elever. Genom våra anpassade läromedel och vårt nära samarbete med vårdlärarna vill vi säkerställa en kvalitativ undervisning som engagerar och stödjer alla elever, oavsett förutsättningar. Vi är här för att göra er vardag lättare och inspirerande!

- Avslutningsvis vill jag även säga att: om du jobbar som lärare är du alltid varmt välkommen att kontakta mig med din input - enklast når du mig på mejl: sophie.roivas@sanomautbildning.se

Här hittar du utgivningsplanen för vård och omsorg enligt Gy25